Bij studerend en begrijpend lezen draait alles om tekstbegrip. Leerlingen moeten de tekst begrijpen en vragen over de inhoud kunnen afleiden. Ze moeten ook de boodschap van de auteur uit de letterbrij kunnen vangen, het type tekst kunnen bepalen en de betekenis van woorden kunnen afleiden uit al die regels tekst. Deze vaardigheden worden in de lessen taal aangeleerd. Het leren begrijpend lezen is van belang, omdat leerlingen zich daarmee bewuster worden van wat er in een tekst staat en zo beter in staat zijn informatie te halen uit een bron.
Begrijpend lezen verbeteren
Zoals gezegd: begrijpend lezen is een lastig vak en het is ook erg lastig dit te gaan snappen als het niet vanzelf gaat. Toch is het belangrijk bij de basis van het lezen te blijven. Daarmee bedoelen we dat een leerling veel moet lezen en oefenen. Daarover in gesprek gaan en het steeds moeilijker maken helpt om beter te worden. Teksten die je kunt gebruiken zijn niet enkel en alleen de teksten uit boeken, maar ook teksten van brochures, handleidingen en teksten van het internet. Vragen
Een begrijpend lezen tekst snappen begint ook door er vragen bij te stellen. Zelf vragen stellen kan dan goed helpen bij het versterken en verbeteren van begrijpend lezen en tekstbegrip.